středa 3. června 2015

Správné kombinování potravin

Pravidla:

1. Nejdůležitější pravidlo ze všech: Ovoce jíme pouze s jiným ovocem či listovou zeleninou.
  • Ovoce nikdy nekombinujeme s ořechy/semeny/tuky či vařenou stravou (ať už jsou to kaše, müsli, jogurty, pečivo, maso nebo cokoliv jiného).
  • Ovoce se rychle stráví samo o sobě, ale pokud se ve vašem žaludku potká s něčím “pomalejším”, žacne kvasit. Nejen, že to způsobí nepříjemně nafouklé břicho, ale začne také vznikat etanol, což je protoplazmatický jed, který z vašeho detoxu udělá „tox“. A tím si spíše ublížíte, než prospějete.
  • Připomínám, že toto platí i pro sušené ovoce. (Müsli s ovocem, které se běžně prodává v obchodech je nevhodná potravina – v těle tato kombinace kvasí!)
  • Mezi méně závažné kombinace patří ovoce s avokádem. Někdo to může snášet hůř, někdo lépe, ale lepší a jistější je jíst avokádo spíše s listovou zeleninou či “naslano”.
  • Podobně je na tom nelistová zelenina – lepší je si mrkev či kedlubnu dát do salátu k jiné zelenině než s ovocem, ale neměl by být problém ani s ovocem. (např. mrkev s jablky, řepa s jablky, obecně jablka se dají sloučit i se zeleninou bez větších potíží)
  •  Rajčata považujeme za ovoce.
  •  Papriky a okurky považujeme za zeleninu – jsou to sice také plody, podobně jako rajčata, ale dají se dobře kombinovat i s vařenou stravou či tuky.
  •  Pokud si chcete osladit např. kaši či vločky, použijte místo ovoce nejlépe med nebo sirup (agávový, javorový…)
2. Pravidlo: Listová zelenina se dá kombinovat s čímkoliv (i bylinky).
  •  Už se nemůžete vymluvit, proč nejíst listovou zeleninu!
  •  Ideální je jíst listovou zeleninu každý den. Ovoce vám dodá energii a vitamíny, listová zelenina to krásně doplní minerály a stavebními prvky pro vaše tělo. Působí také jak balzám na náš mozek a uklidňuje mysl – prostě vás lehce uzemní a hodí zpět do rovnováhy. Alkalizuje a pomáhá při detoxikaci (detoxikace je mimochodem svým způsobem nikdy nekončící proces).
  • Ať už si děláte smoothie, šťávu, ovocný salát či ovocný mix – nebo i cokoliv vaříte, přihoďte do toho trošku listové zeleniny! (Pokud vaříte, listovou zeleninu přidejte v podobě zeleninového salátu.) Ze začátku stačí hrstka, než si zvyknete na chutě, později vám tělo řekne, že chce víc.
  • Nejlepší je si listovou zeleninu sám pěstovat – čerstvost je u ní velice důležitá, a čerstvě utrženou nic nepřekoná. Některé druhý se dají pěstovat i celoročně v bytech (např. mihuna a mizuna, kadeřavá petržel, máta, bazalka, pažitka atd).
  • Pokud zrovna není sníh, vyražte ven pro pampelišky (dají se jíst celé, ale nejvhodnější jsou listy), sedmikrásky, mladé kopřivy (na natrhání to chce rukavice, ale po rozmixování/odšťavnění už se není čeho bát, a jsou lahodné – stačí malé množství), šťovík, mátu či jiné byliny. (Sáma mám v tohle rezervy) Pampelišky se dokonce dají jíst i s kořeny!
  •  Bonusový tip: Vyhledejte, které květy jsou jedlé, a naučte se je poznávat – jako dekorace jídla je to dokonalé, a trošku si tím i zpestříte jídelníček. Mezi jedlé patří tyto: Pampelišky, sedmikrásky, měsíčky, růže, popence, hluchavky, heřmánek, macešky, lichořeřišnice, kopretiny, mateřídoušky, jetel a další.Tučně vyznačené považuji osobně za chutné.
  • Okurky a papriky se také dají bezpečně kombinovat s většinou potravin, bohužel to neplatí o rajčatech – opakuji, že by se měla považovat za ovoce.
3. Pravidlo: Potraviny, které není vhodné kombinovat, by se ani neměly potkat ve vašem žaludku
  •  Výsledek by byl opět kvašení.
  • Pokud sníte ořechy či vařenou/tučnou stravu, počkejte aspoň 2-4+ hodiny než se pustíte do ovoce.
  • Pokud sníte ovoce, situace je o něco lepší – stačí čekat cca. 1 hodinu. Někdy by stačilo i méně, ale obecně je lepší neriskovat. Záleží také na zkonzumovaném množství. Osobně si dávám vždy alespoň tu hodinku nebo 2 (taky podle toho jak rychle dostanu hlad – né chuť).
  • Naprosto ideální je jíst pouze když vám kručí v břiše a máte opravdu hlad. Když na vás přijdou chutě zkuste si dát ještě 10 minut pauzu a nejlépe se napijte – chutě by měli odeznít, pokud ne, máte opravdu hlad.
4. Pravidlo: Jiné tekutiny než vodu považujeme za jídlo.
  • Káva, melta, mléko kravské i sojové je vařená strava. Platí pro ně tedy stejná pravidla jako pro vařenou stravu – neměly by se potkat s ovocem.
  • Zapít ovoce čajem také není ideální. Nejlepší čaj je kvalitní zelený a bílý, bylinkový je také dobrý.
  • Zvykněte si pít čistou vodu klidně i z kohoutku (den odstátá je super – vyprchá chlór a už nemá takovou tu pachuť), ale nejlépe kojeneckou, filtrovanou či destilovanou (každá má svoje pro a proti).
  • To je jediná tekutina (kromě ovocných a zeleninových šťáv), kterou potřebujete.
  • Po sušeném ovoci doporučuji se napít – sušené ovoce je koncentrovaná a dehydrovana potravina, a po její konzumaci tělu voda pomůže. Také pomůže odstranit zbytky sušeného ovoce ze zubů, které mohou působit nepříznivě.
Tady jsem si pro vás připravila přehlednou malůvku vhodných kombinací, samozřejmě nejlepší je stále mono (kombinace se prolínají). :)

Hodně štěstí při správném kombinování přeje Ladunka 

Žádné komentáře:

Okomentovat