středa 3. června 2015

Pečený česnekový lilek s bramborem


Ahojky, přicházím s prvním mým receptem, který je tak trochu zkouška ála co dům dal. Lilek jsem poprvé jedla v Egyptě na dovolené jako obalovaný baklažán, když mi bylo 12 a byl úplně mňamózní! A do dnešní chvíle jsem se k němu nevrátila, především kvůli ceně.
Včera jsem však narazila na lilek v obchodě ve slevě za 9 Kč!, tak jsem neváhala a jeden si pořídila a příště jich vezmu rozhodně víc :) Recept byl rychlý, moc dobrý a v mém případě i levný. :)

Na 2 porce:
  • 1 lilek (zhruba 20 cm dlouhý)
  • 5 str. česneku na plátky(česnek patří mezi mé oblíbené "koření")
  • Řecké koření gyros-souvlaki (je to směs máty, oregana, papriky) 
  • mořská sůl
  • panenský olivový olej (nešetřit)
  • Příp.: pepř, kmín, petržel, hořčičné semínko, celer, kari, karotka, cibule (vše sušené mleté/ drcené)
+ sýr (pro vegany bez něj, popřípadě použít nějaký zapékací veganský "sýr")

  • 5-6 menších brambor
  • 1 str. česneku (strouhaný)
  • koření na gyros (dnes jsem moc kreativní s bylinkami nebyla - jedlá sůl, cibule, paprika, česnek, oregano, cukr, pepř, rozmarýn)
  • rozmarýn
  • 1 cibule
  • panenský olivový olej 

Postup:
  1. Nejprve si pořádně opláchneme a očistíme zeleninu - lilek a brambory. Cibuli a česnek.
  2. Brambory  jsem měla staré, tak jsem je oškrábala a nakrájela na malé kousíčky (kdo má pěkné nové brambory určitě neloupat! pořádně umýt a slupku nechat) a dáme do misky. Nakrájíme si nadrobno cibuli a přidáme do misky k bramborům a přidáme koření na gyros, rozmarýn, strouhaný česnek a olivový olej (sůl už ne, je jí dost v se směsi gyros).  Vše důkladně promícháme, nejlépe rukou.
  3. Lilek rozkrojíme podélně a uděláme do něj několik zářezů, tak abychom neprořízli slupku.Nakrájíme si česnek na plátky a jednotlivé plátky vkládáme do lilku. Lilek posypeme kořením souvlaki (pořádně), osolíme a ještě pokapeme olivovým olejem (také nešetříme).
  4. Naložený lilek i naložené brambory dáme do jednoho pekáčku a pečeme zhruba 15-20 minut na 200°C. Pokud přidáváme sýr necháme 5 minut před podáváním zapéct.
  5. Dobrou chuť - užívejte si těch chutí :)
Dekor - libeček

Ještě několik informací k lilku:
  • zdroj provitaminu A
  • vitamin B3 (nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progresteronu, testosteronu, kortizonu a dalších)
  • vitamin B6 (imunní systém)
  • vitamin B5 
  • vitamin B6 
  • vitamin B7
  • malé množství vataminu C
  • z minerálních látek pak: draslík (více než v zelí, cibuli, salátu a mrkvi), železo, hořčík, zinek, mangan
  • 35kcal/100g
  • ≈ 90% vody
Účinky:
  • zřetelně snižuje cholesterol v krvi
  • zlepšuje peristaltiku střevní mikroflóry díky vysokému obsahu pektinu
  • obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály (které vedou k rakovině) - skvělý antioxidant

Ať chutná, vaše Ladunka 

Žádné komentáře:

Okomentovat