Ahojky, přicházím s prvním mým receptem, který je tak trochu zkouška ála co dům dal. Lilek jsem poprvé jedla v Egyptě na dovolené jako obalovaný baklažán, když mi bylo 12 a byl úplně mňamózní! A do dnešní chvíle jsem se k němu nevrátila, především kvůli ceně.
Včera jsem však narazila na lilek v obchodě ve slevě za 9 Kč!, tak jsem neváhala a jeden si pořídila a příště jich vezmu rozhodně víc :) Recept byl rychlý, moc dobrý a v mém případě i levný. :)
Na 2 porce:
Ještě několik informací k lilku:
Včera jsem však narazila na lilek v obchodě ve slevě za 9 Kč!, tak jsem neváhala a jeden si pořídila a příště jich vezmu rozhodně víc :) Recept byl rychlý, moc dobrý a v mém případě i levný. :)
Na 2 porce:
- 1 lilek (zhruba 20 cm dlouhý)
- 5 str. česneku na plátky(česnek patří mezi mé oblíbené "koření")
- Řecké koření gyros-souvlaki (je to směs máty, oregana, papriky)
- mořská sůl
- panenský olivový olej (nešetřit)
- Příp.: pepř, kmín, petržel, hořčičné semínko, celer, kari, karotka, cibule (vše sušené mleté/ drcené)
- 5-6 menších brambor
- 1 str. česneku (strouhaný)
- koření na gyros (dnes jsem moc kreativní s bylinkami nebyla - jedlá sůl, cibule, paprika, česnek, oregano, cukr, pepř, rozmarýn)
- rozmarýn
- 1 cibule
- panenský olivový olej
Postup:
- Nejprve si pořádně opláchneme a očistíme zeleninu - lilek a brambory. Cibuli a česnek.
- Brambory jsem měla staré, tak jsem je oškrábala a nakrájela na malé kousíčky (kdo má pěkné nové brambory určitě neloupat! pořádně umýt a slupku nechat) a dáme do misky. Nakrájíme si nadrobno cibuli a přidáme do misky k bramborům a přidáme koření na gyros, rozmarýn, strouhaný česnek a olivový olej (sůl už ne, je jí dost v se směsi gyros). Vše důkladně promícháme, nejlépe rukou.
- Lilek rozkrojíme podélně a uděláme do něj několik zářezů, tak abychom neprořízli slupku.Nakrájíme si česnek na plátky a jednotlivé plátky vkládáme do lilku. Lilek posypeme kořením souvlaki (pořádně), osolíme a ještě pokapeme olivovým olejem (také nešetříme).
- Naložený lilek i naložené brambory dáme do jednoho pekáčku a pečeme zhruba 15-20 minut na 200°C. Pokud přidáváme sýr necháme 5 minut před podáváním zapéct.
- Dobrou chuť - užívejte si těch chutí :)
Dekor - libeček |
- zdroj provitaminu A
- vitamin B3 (nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progresteronu, testosteronu, kortizonu a dalších)
- vitamin B6 (imunní systém)
- vitamin B5
- vitamin B6
- vitamin B7
- malé množství vataminu C
- z minerálních látek pak: draslík (více než v zelí, cibuli, salátu a mrkvi), železo, hořčík, zinek, mangan
- 35kcal/100g
- ≈ 90% vody
- zřetelně snižuje cholesterol v krvi
- zlepšuje peristaltiku střevní mikroflóry díky vysokému obsahu pektinu
- obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály (které vedou k rakovině) - skvělý antioxidant
Ať chutná, vaše Ladunka ♛
Žádné komentáře:
Okomentovat