čtvrtek 24. září 2015

Skvělé mrkvovo-ječné lívanečky

Konečně slíbené lívanečky, které naprosto předčily mé očekávání, byly natolik dobré, že jsem je hned druhý den udělala znovu. Měli jsme u rodičů zrovna návštěvu - malé bratránky z moravy a tak byla skvělá příležitost udělat dětem radost. 

Inspiraci na recept už nevím kde jsem brala, jednou jsem je zkusila napůl s jogurtem a mlékem a podruhé pouze s mlékem, rozdíl jsem nepoznala. Takže pokud vám zbylo trochu jogurtu a nevíte, co s ním, určitě ho můžete přidat právě sem.


Na 25 kousků budeme potřebovat (Ø 7cm):
  • 1 jemně nastrouhaná mrkev
  • 145 g hl. ječné mouky
  • 230+* ml sojovo-rýžového mléka (část lze nahradit jogurtem, zakysanou smetanou...)
  • 2 vejce (bílky ušlehat do sněhu)
  • 3-4 lžc vanilkového cukru (nebo jakéhokoliv jiného sladidla)
  • 1/2 prdopeče (nebo 1/3 prdopeče =2lžč (5 g) + soda (2g))
  • 2 lžc hnědý rum 
  • špetka soli
  • olej na smažení (stačí pouze lehce potřít pánev např. kokosovým olejem)
  • jogurt, marmeláda, ovoce, mrkev, sladidlo (javor. sirup ap.) na servírování
* + (plus) u receptu znamená, podle konzistence tudíž vycházíme ze základu, ale je pravděpodobné, že se bude spíše přidávat
Suroviny - velikost mrkve pro představu.

Takto nějak by měla vypadat konzistence těsta.
Postup:
  1. Nastrouháme si omytou mrkev na jemno.
  2. Smícháme sypké a mokré ingredience každé zvlášť mimo bílky, cukr (cukr můžeme rozdělit na 1/2 a tu přidat už k sypkým) a mrkev.
  3. Ušleháme si bílky s cukrem.
  4. Smícháme vše - sypké, mokré  s mrkví a pomalu vmícháme tuhý sníh.
  5. Když máme hotovo smažíme dozlatova z každé strany nejlépe na keramické nebo jiné nepřilnavé pánvi s minimem oleje
  6. Ozdobíme dle chuti a podáváme. Je to vážně dobrota


Ladunka 

Žádné komentáře:

Okomentovat