Já jsem prostě na sladké, sice ho nesním tolik, kolik upeču, ale peču ho ráda. Tento recept jsem poprvé upekla o prázdninách na návštěvě u dědy, kde jsme byli celá rodina a opravdu rychle zmizel, ani nestihl vychladnout.
|
S prdopečem rybízem a rebarborou. |
Na formu (Ø 24 cm):
Těsto:
- 200 g rozpuštěného másla (bylo opravdu teplo takže stačilo nechat chvilku na lince rozehřát)
- 170 g třtinového cukru (do těsta)
- 220 g hl. mouky (1/2 množství celozrnné žitné, 1/2 obyč)
- 2-3 lžc vlažného mléka (postačí i voda)
- 3 vejce (bílky na sníh)
- 1 prdopeč (jelikož děda žije sám a nevaří si, natož aby si pekl tak kypřící prášek doma neměl, je to ale chemik a měl doma hydrogenuhličitan amonný, kterého stačila opravdu jen špetka asi tak 1/4-1/2 lžč)
- 1/2 - 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr, tím pádem ubrat tř. cukr)
+ limetková/citrónová kůra
Na vrch:
- 200 g jogurtu (pořádně tučného)
- 350-500 g rybízu (nebo jiného kyselého ovoce)
- 30 g třtinového cukru (do jogurtu)
Drobenka:
- 50 g lehce rozměklého másla (na drobenku)
- 6 lžc pol. mouky
- 4 lžc třtinového cukru
- 1,5 lžč skořice
|
Těsto doma s prdopečem. |
|
Před pečením. |
Postup:
- Smícháme máslo + cukr (do těsta) + mouka + h. amonný/prdopeč + vejce (žloutky bílky zvlášť) + mléko. (=tekuté těsto)
- Dáme do vymazané a vysypané formy (máslo + hr. mouka) a pečeme 20 minut 180°C.
- Smícháme jogurt + cukr, ovoce omyjeme.
- Smícháme máslo (na drobenku) + mouka + cukr + skořice a uděláme pěknou voňavou drobenku, kterou můžeme dát odpočinout do lednice, než se koláč upeče.
- Upečený koláč necháme chvilku vychladnout a poté na něj vylijeme jogurt a ovoce (v pořádné hustotě), přidáme drobenku a společně pečeme ještě asi 20 minut 180°C.
- Tradá a je hotovo!
|
S hydrogenuhličitanem amonným u dědy. |
|
U dědy s rybízem a rakytníkem. |
Pozn.: Jelikož děda neměl kypřící prášek do pečiva a krám byl daleko, byla jsem nucena improvizovat, což nebyla špatná zkušenost, koláč se povedl senzačně, zkusila jsem pak ten samý i s puvodním prdopečem a musím říct, že ten s hydrogenuhličitanem amonným byl pro mě lepší - hutnější, ale vláčnější s prdopečem nadýchanější, ale mírně sušší.
|
Už druhý kousek, Tedíkovi zřejmě chutnalo :) . |
Ladunka ♛
Žádné komentáře:
Okomentovat