čtvrtek 24. září 2015

Rybízový koláč

Já jsem prostě na sladké, sice ho nesním tolik, kolik upeču, ale peču ho ráda. Tento recept jsem poprvé upekla o prázdninách na návštěvě u dědy, kde jsme byli celá rodina a opravdu rychle zmizel, ani nestihl vychladnout.
S prdopečem rybízem a rebarborou.
 Na formu (Ø 24 cm):
Těsto:
  • 200 g rozpuštěného másla (bylo opravdu teplo takže stačilo nechat chvilku na lince rozehřát)
  • 170 g třtinového cukru (do těsta)
  • 220 g hl. mouky (1/2 množství celozrnné žitné, 1/2 obyč)
  • 2-3 lžc vlažného mléka (postačí i voda)
  • 3 vejce (bílky na sníh)
  • 1 prdopeč (jelikož děda žije sám a nevaří si, natož aby si pekl tak kypřící prášek doma neměl, je to ale chemik a měl doma hydrogenuhličitan amonný, kterého stačila opravdu jen špetka asi tak 1/4-1/2 lžč)
  • 1/2 - 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr, tím pádem ubrat tř. cukr)
+ limetková/citrónová kůra

Na vrch:
  • 200 g jogurtu (pořádně tučného)
  • 350-500 g rybízu (nebo jiného kyselého ovoce)
  • 30 g třtinového cukru (do jogurtu)
Drobenka:
  • 50 g lehce rozměklého másla (na drobenku)
  • 6 lžc pol. mouky
  • 4 lžc třtinového cukru
  • 1,5 lžč skořice
Těsto doma s prdopečem.
Před pečením.
Postup:
  1. Smícháme máslo + cukr (do těsta) + mouka + h. amonný/prdopeč + vejce (žloutky bílky zvlášť) + mléko. (=tekuté těsto)
  2. Dáme do vymazané a vysypané formy (máslo + hr. mouka) a pečeme 20 minut 180°C.
  3. Smícháme  jogurt + cukr, ovoce omyjeme.
  4. Smícháme máslo (na drobenku) + mouka + cukr + skořice a uděláme pěknou voňavou drobenku, kterou můžeme dát odpočinout do lednice, než se koláč upeče.
  5. Upečený koláč necháme chvilku vychladnout a poté na něj vylijeme jogurt a ovoce (v pořádné hustotě), přidáme drobenku a společně pečeme ještě asi 20 minut 180°C.
  6. Tradá a je hotovo!
S  hydrogenuhličitanem amonným u dědy.
U dědy s rybízem a rakytníkem.
Pozn.: Jelikož děda neměl kypřící prášek do pečiva a krám byl daleko, byla jsem nucena improvizovat, což nebyla špatná zkušenost, koláč se povedl senzačně, zkusila jsem pak ten samý i s puvodním prdopečem a musím říct, že ten s hydrogenuhličitanem amonným byl pro mě lepší - hutnější, ale vláčnější s prdopečem nadýchanější, ale mírně sušší.
Už druhý kousek, Tedíkovi zřejmě chutnalo :) .
Ladunka 


Žádné komentáře:

Okomentovat