čtvrtek 24. září 2015

Domácí kečup

Jelikož jsem v sezóně rajčat dostala koš a nestíhala všechny spotřebovat, rozhodla jsem se vyrobit domácí kečup. Nemám totiž ráda něco, co se tváří, že tam je a ve skutečnosti okolo toho jen zdaleka prošlo...

Recept jsem si našla na internetu, zdál se mi nejsympatičtější, tak jsem ho také zkusila a samozřejmě trochu poupravila dle své chuti.
Před vařením.
Na domácí kečup budeme potřebovat (lze upravit dle množství rajčat):
  • 2 kg rajčat
  • 250 g jablek (i se slupkou)
  • 250 g cibule
  • 150 ml vody
  • 100 ml octa 8%
  • 60 g třtinového cukru (lze použít jakékoliv jiné sladidlo a cukr lze úplně vynechat)
  • 60 g medu (pro vegany např. s agávovým sirupem)
  • 2 lžč mletá sladká paprika
  • 2 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 2 lžč soli
  • špetka skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • muškátový květ
+ kayenský pepř pro dospěláky, česnek
Přepasírovaný kečup
Postup:
  1. Rajčata nakrájíme na 1/2, jablka na 1/2-1/4 i se slupkou vykrájíme pouze jadřince, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, ocet, cukr/med a veškeré koření (lepší je, dát si koření do sítka na čaj, lze ho pak snadno vylovit).
  2. Vaříme do zhoustnutí +/- 1 h, občas promícháme.
  3. Propasírujeme přes sítko.
  4. Sterilujeme 20 minut. Pokud děláte z menší dávky k rychlé spotřebě není potřeba sterilovat.
  5. Užíváme domácího kečupu, je jednoduchý a poctivý.
Dávka ze zhruba 3/4 kila rajčat.

Ladunka ♛


Žádné komentáře:

Okomentovat