úterý 24. listopadu 2015

Zelené pohankové palačinky s chia semínky

Dnes ráno jsem dostala chuť na palačinky a tak si říkám proč ne, vždyť jsem je dlouho neměla...Mám teď ale bezlepkovou dietu, a tak jsem musela vyměnit klasické suroviny a palačinky jsem ještě trochu "přikrášlila" aby i ti, co drží nejen bezlepkové diety si palačinky mohli občas dát.
Recept je jednoduchý, rychlý a palačinky se ve výsledku nelepí ani nelámou.

Pohanka zdraví prospěšná obsahuje:
  • 18 aminokyselin
  • zinek, měď, mangan, selen a jiné stopové prvky
  • rutin = vitamín P (zvyšuje pružnost cév, snižuje špatný LDL cholesterol, zvyšuje účinek vit. C)
  • cholin (pomáhá k regeneraci jaterních buněk)
  • vitamíny B1, B2, B3, C, E
  • vlákninu

Špenát:
  • karotenoidy (včetně beta karotenu)
  • lutein, zeaxanthin (antioxidanty)
  • vitamíny K, C, A, D, E, B (= B1, B2, B3, B6, B9, B12)
  • cholin, insitol (= prevence aterosklerozy)

Na 10 ks palačinek budeme potřebovat:
  • 400 ml rostliného mléka (já použila rýžovo-ovesné neslazené)
  • 170 g jemné pohankové mouky
  • 70 g špenátu (já měla vlastní mražený)
  • 1 velké vejce (nebo 2 malé)
  • 1,5 lžc chia semínek
  • 1 lžc tř. cukru (já ho měla smíchaný i s vanilkou, lze použít vanilkový cukr)
  • lžička citrónové kůry
  • špetka soli
  • olej na smažení dle vlastního uvážení (stačí opravdu malinko pár kapek)
+ citrónová šťáva pár kapek (nemusí být)

Postup:
  1. Všechny suroviny dáme do výkonného mixéru/smoothiemakeru apod.(já mám Omniblend, věřím, že v nouzi by postačil i ponorný mixér) a dáme na 35 s na automatický program rozsekat.
  2. Až je těsto hotové, mělo by být řídké na nepřilnavou rozpálenou pánev vléváme těsto z nádoby, palačinku rozprostřeme po celém dně pánve s smažíme z obou stran.
  3. Hotové palačinky potíráme džemem, marmeládou, jogurty, nutelou, čokoládou, sirupy, sypeme ovocem jak máme rádi. Já mám nejraději s bílým jogurtem a borůvkovou marmeládou polité javorovým sirupem.
9 kousků desátá se nechtěla fotit :D
Dobrou chuť přeje Ladunka ♛

1 komentář:

  1. Vypadá to zajímavě, určitě to zkusím :-) Špenát jo hodně zdravý. Děda mi vždy říkával, že je zelená zelenina hodně zdravá a jak tak koukám, tak měl pravdu :-) . Dost mě překvapilo, že i ve špenátu jsou karotenoidy. Myslela jsem, že jsou jenom v mrkvi a podobné barevné zelenině a ovoci. Karotenoidy jsou úžasné látky, já jsem na jaře podstoupila biofotonický skener a zjistila jsem, že jich mám v kůži málo, tak jsem začala jíst víc zeleniny a ovoce, abych hladinu dorovnala :-) .

    OdpovědětVymazat