pondělí 16. listopadu 2015

Mřížkovaný bezlepkový koláč s tvarohem a vanilkou

Ahojky, dnes jsem si pro vás připravila tento mřížkový bezlepkový koláč. A proč bezlepkový? - To proto, protože teď mám bezlepkovou dietu a musím jí dodržovat a ač se to nemuselo zdát tak těžké na první pohled, v začátku je to opravdu těžké - tedy do té doby, než se v bezlepkových potravinách začnete bez problémů pohybovat. Musíte si především číst etikety potravin, protože lepek se mnohdy skrývá i tam, kde by ani být nemusel. V konečné fázi lepek není nic moc zdraví prospěšného, ale přemíra škrobů také ne, proto jako s každým dezertem i tento s mírou.


Koláč je po upečení křehký a krásně voní, druhý den koláč krásně zvláční, přirovnat by se dal k lineckému. Náplň koláče můžeme obměňovat podle chutě, vyzkoušenou mám s tímto receptem pouze tvarohovou, ale věřím, že třeba taková povidlová, jablečná i maková by byly super. Toto je můj první bezlepkový koláč a opravdu mile mě překvapil jak svou jednoduchostí, tak i chutí.

Na kulatou formu budeme potřebovat ((Ø kolem 20-25 cm):
  • 90 g másla
  • 200 g bezlepkové mouky (já použila Jizerku Gold)
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátu a lepku)
  • 50 g cukru třtinový moučka*
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • citrónová kůra (z 1/2 biocitrónu)
*třtinový moučkový cukr připravíme ve výkonném mixéru (Omniblend, Blendtec, Vitamix, PerfectSmoothie,...) - nasypeme požadované množství a cukr rozsekáme na prach (moučku)

Náplň:
  • 400 g tvarohu (vaničkový, já použila se sníženým obsahem laktózy 2x200g)
  • 110 g tř. cukr moučka
  • 1 vejce
  • 10-30 g tapiokového škrobu (dá se zaměnit např. kukuřičným, náplň hezky podrží čím více, tím více "žužu" konzistence)
  • 1/4 - 1/2 vanilkového lusku (já použila rozmixovaný celý, kdo nemá mixér použije jen vnitřek)
Celý recept mě vyšel surovinami na zhruba 92 Kč =11,50Kč za kus (bez energií, 8ks).

Postup:
  1. Necháme změknout máslo (např. v lehce vychladlé troubě/na topení) a poté smícháme s ostatními surovinami.
  2. 3/4 těsta použijeme na korpus, který vytvarujeme prsty ve formě (vymazané máslem nebo vystlané pečícím papírem), okraj bude zhruba 3-5 cm.
  3. Náplň vytvoříme vyšleháním vajec s cukrem, potom přidáme tvaroh, vanilku a škrob a znovu vyšleháme. 
  4. Náplň  nalijeme na korpus a ze zbylé 1/4 těsta vyválíme "hady", toto chce trochu trpělivosti, pokud to chcete mít hezké, protože těsto se trošku trhá. 
  5. Po vytvoření mřížky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C  cca 40 minut (a pokud vám koláč rychle ztmavne na povrchu použijte na přikrytí alobal).

Dobrou chuť přeje Ladunka ♛

Žádné komentáře:

Okomentovat