Koláč je po upečení křehký a krásně voní, druhý den koláč krásně zvláční, přirovnat by se dal k lineckému. Náplň koláče můžeme obměňovat podle chutě, vyzkoušenou mám s tímto receptem pouze tvarohovou, ale věřím, že třeba taková povidlová, jablečná i maková by byly super. Toto je můj první bezlepkový koláč a opravdu mile mě překvapil jak svou jednoduchostí, tak i chutí.
Na kulatou formu budeme potřebovat ((Ø kolem 20-25 cm):
- 90 g másla
- 200 g bezlepkové mouky (já použila Jizerku Gold)
- 1/3 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátu a lepku)
- 50 g cukru třtinový moučka*
- 1 celé vejce
- špetka soli
- citrónová kůra (z 1/2 biocitrónu)
Náplň:
- 400 g tvarohu (vaničkový, já použila se sníženým obsahem laktózy 2x200g)
- 110 g tř. cukr moučka
- 1 vejce
- 10-30 g tapiokového škrobu (dá se zaměnit např. kukuřičným, náplň hezky podrží čím více, tím více "žužu" konzistence)
- 1/4 - 1/2 vanilkového lusku (já použila rozmixovaný celý, kdo nemá mixér použije jen vnitřek)
Postup:
- Necháme změknout máslo (např. v lehce vychladlé troubě/na topení) a poté smícháme s ostatními surovinami.
- 3/4 těsta použijeme na korpus, který vytvarujeme prsty ve formě (vymazané máslem nebo vystlané pečícím papírem), okraj bude zhruba 3-5 cm.
- Náplň vytvoříme vyšleháním vajec s cukrem, potom přidáme tvaroh, vanilku a škrob a znovu vyšleháme.
- Náplň nalijeme na korpus a ze zbylé 1/4 těsta vyválíme "hady", toto chce trochu trpělivosti, pokud to chcete mít hezké, protože těsto se trošku trhá.
- Po vytvoření mřížky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C cca 40 minut (a pokud vám koláč rychle ztmavne na povrchu použijte na přikrytí alobal).
Dobrou chuť přeje Ladunka ♛
Žádné komentáře:
Okomentovat