středa 3. června 2015

Akátový sirup se sedmikráskou

Také máte rádi jarní vůni akátu, tak tady je způsob, jak ji alespoň částečně zachovat a ještě tím potěšit své tělo. Akátový sirup je 4. v pořadí, zkoušela jsem ještě pampeliškový a fialkový, ty mě zas tolik chuťově nepřesvědčily jako právě ty dva dnešní (akátový a bezový). U mně vede ten bezový, u mamky zas akátový. Tak recept vyzkoušejte a uvidíte, v jakém se najdete Vy!

Receptů už jsem nenašla tolik, jako u bezového a tak jsem si recept upravila podle sebe.


Sirupy na sluníčku bezový krásně žlutý a akátový sladce růžovo-červený.

Na cca 1,1 litru sirupu:
  • 50-60 ks akátových květů (znovu záleží na velikosti, na některých stromech jsou květenství hojné a na některých méně, tak je potřeba to brát v úvahu, zhruba by to mělo dát 200g)
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1 bio celý citón (s neošetřenou kůrou)
  • 0,5 kg cukru (byť cukr už téměř nepoužívám)
  • 1,7 litru vody
  • hrst květů sedmikrásek
  • pár snítků máty (nám doma roste citrónová)
+ šťáva z 1/3 citrónu (nemusí být)
+ já ještě přidala vanilkový cukr 5 lžc

Postup:
  1. Natrhané akátové květy neoplachujeme, abychom se neokradli o cenný pyl (trháme celé "hrozny" kvítky jsem si pak obrala a z toho určovala gramáž, jde to lehce). Sbíráme akátové květy daleko od silnice, nejlépe někde v přírodě (pokud tu možnost nemáme lehce květy opláchneme). 
  2. Nejprve necháme přejít vodu varem, vypneme a do teplé vody vsypeme kyselinu citrónovou - necháme vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme velkou skleněnou nádobu (já měla 5 litrovou zavařovačku), popřípadě keramickou. Do nádoby napěchujeme akátové květy, snítky máty, šťávu z citrónu, na kolečka nakrájený citrón, sedmikrásky a zalijeme vychladlou vodou (a přimáčkneme). Přikryjeme např. utěrkou nebo netěsnícím víčkem (aby nám bez "dýchal") a necháme louhovat na chladnějším místě 24 hodin - prostě do druhého dne.
  4. Druhý den přecedíme přes jemné síto do hrnce, ve kterém budeme sirup dále upravovat, zahřejeme (malý až mírný plamen), tak aby se cukr rozpustil a promícháváme. Trvá to chvilku max. 10 minut. Teplota by neměla překročit 80°C.
  5. Horký sirup vléváme do lahví a pak otočíme dnem vzhůru.
Sirup vydrží klidně i rok (do dalšího jara/léta), pokud ho dřív nespotřebujete. 
Otevřený skladujeme v lednici.



Vylisovaná šťáva před zahřátím. To je barvička!

Trnovník akát (květy):
Používají se při zažívacích potížích, má totiž schopnost zvyšovat tvorbu přírodních enzymů v těle. Působí močopudně a je žlučopudný. Podporuje spasmolytické působení (křeče žaludku a hladkého svalstva) a jednak značně zlepšuje chuť i vůniZlepšuje látkovou výměnu a působením na ledviny pomáhá i při revmatismu. Sušené květy jsou choulostivé na skladování, mnohdy nevydrží ani do příští sklizně. Proto se doporučuje je skladovat ve vzduchotěsných lahvích. Květová droga je zcela neškodná, nemá žádné vedlejší účinky, což se ale nedá říci o akátové kůře nebo kořeni.

Kvete květen až červen.


Podáváme s ledem, mátou, plátkem citrónu a sedmikráskami.
Ladunka 


Žádné komentáře:

Okomentovat