Základem na pravé mexické guacalole je - avokádo, šťáva z limetky nebo citrónu, rajče, paprička jalapeño, sůl, obvykle se přidávají ještě čerstvé lístky koriandru, cibule, pepř.
Receptů je určitě mnoho, ale originál jen jeden, já jsem všechny tyto ingredience neměla, a tak jsem si připravila své NEGUACAMOLE, které mi připomnělo recept na pajčuládu (někdo tomu říkal čalamáda a my jí dělávaly z rajčat, vajec, majonézy, soli, pepře), kterou vždycky moje mamka na jaře a v létě dělávala jako rychlou véču. Jelikož jsem nebyla moc spokojená s kombinací surovin (vždycky po ní všichni pěkně prděli a nejen to...) a také složením, tak jsem našla skvělou náhradu, která nejen dobře chutná, ale i vypadá, je moc zdravá a hnedka hotová.
Měla jsem takový hlad, že jsem už nestihla vyfotit finální verzi, bylo to překvapivě moooc dobré! Určitě vyzkoušejte. |
Na NEGUACAMOLE alias RAW Pajčuládu budete potřebovat:
- 1 avokádo (tmavé)
- 150g-200g cherry rajčátek
- 1/2 cibule (popřípadě jarní cibulku)
- šťáva z 1/3 citrónu
- koriandr (mletá semínka)
- kurkuma
- černá sůl (Kala nimak - chutná a voní po vajíčkách a má vysoký obsah železa - seženete ve zdravé výživě, poprvé jsem dělala jen s mořskou solí a je to také super)
Postup:
- Avokádo podélně rozkrojíme a vyndáme pecku, lžící vydlabeme vnitřek a dáme si ho do misky (zelené avokádo se mi lépe škrábe škrabkou na brambory, než dlabe). Pokapeme šťávou z citrónu, aby nám avokádo nezhnědlo (dáme podle chuti +/- šťáva z 1/3 menšího citrónu).
- Avokádo rozmačkáme vidličkou, je to rozhodně lepší než ho mixovat.
- Rajčátka nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme na jemno a přidáme k avokádu a jemně zamícháme.
- Na závěr přidáme koření - kurkumu, koriandr (mletá semínka), černou sůl a případně chilli - promícháme a máme hotovo.
- Takovýto saláto-dip jíme buď jen tak nebo s RAW chlebíkem, crackery, vitaplackami... (recepty zas příště). Dobrou chuť! :)
Tentokrát už jsem tu dobrotu stihla vyfotit i na talíři- tentokrát varianta s lahůdkovou cibulkou. |
Takto vypadalo mé zralé avokádo :) |
Avokádo obsahuje plno vitamínů a minerálních látek a hlavně zdravé tuky, které mnoho lidí nahrazuje těmi nezdravými - jako jsou např. smažená jídla, brambůrky, aj. Ale bacha na výběr zralé avokádo je pružné na omak, v obchodě většinou koupíte nezralé avokádo a tak si jej musíte nechat doma "dojít" trvá to zhruba 3-5 dní (většinou i avokáda READY TO EAT je potřeba nechat nějaký den dojít), nezralé dozrává/měkne rychleji u banánů nebo jablek, zralé avokádo také poznáte tak, že stopka, kterou má jde snadno odloupnou, respektive odpadne skoro sama a důlek po ní je zaschlý, nezralé avokádo je hořké (já bohužel moc hořkost necítím - příhoda z dětství...o tom jindy, takže mě by nezralé zas tolik nevadilo). Avokádo s černou slupkou je chutnější, než to se zelenou, od každého existuje hodně druhů, tady u nás jich tolik nemáme, ale vystačíme si i s nimi.
Avokádo
- je ovoce
- bohatý zdroj bílkovin
- až 30% tuků (jsou z převážné části zastoupeny velmi prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami)
- vitamíny A, C, E, K, H a řadu B vitamínů
- minerály železo, vápník, fosfor, měď a draslík
- zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť
Ladunka ♛
Žádné komentáře:
Okomentovat