pátek 12. června 2015

RAW Pajčuláda - NEGUACAMOLE :D

Ahojky, určitě už každý znáte pojem GUACAMOLE, jedná se o avokádový dip, který se hojně připravuje v Mexiku, USA a jinde ve světě.

Základem na pravé mexické guacalole je - avokádo, šťáva z limetky nebo citrónu, rajče, paprička jalapeño, sůl, obvykle se přidávají ještě čerstvé lístky koriandru, cibule, pepř. 

Receptů je určitě mnoho, ale originál jen jeden, já jsem všechny tyto ingredience neměla, a tak jsem si připravila své NEGUACAMOLE, které mi připomnělo recept na pajčuládu (někdo tomu říkal čalamáda a my jí dělávaly z rajčat, vajec, majonézy, soli, pepře), kterou vždycky moje mamka na jaře a v létě dělávala jako rychlou véču. Jelikož jsem nebyla moc spokojená s kombinací surovin (vždycky po ní všichni pěkně prděli a nejen to...) a také složením, tak jsem našla skvělou náhradu, která nejen dobře chutná, ale i vypadá, je moc zdravá a hnedka hotová. 


Měla jsem takový hlad, že jsem už nestihla vyfotit finální verzi, bylo to překvapivě moooc dobré!
Určitě vyzkoušejte.

Na NEGUACAMOLE alias RAW Pajčuládu budete potřebovat:
  • 1 avokádo (tmavé)
  • 150g-200g cherry rajčátek
  • 1/2 cibule (popřípadě jarní cibulku)
  • šťáva z 1/3 citrónu 
  • koriandr (mletá semínka)
  • kurkuma
  • černá sůl (Kala nimak - chutná a voní po vajíčkách a má vysoký obsah železa - seženete ve zdravé výživě, poprvé jsem dělala jen s mořskou solí a je to také super)
chilli (kajenský pepř/feferonka...) 

Postup:
  1. Avokádo podélně rozkrojíme a vyndáme pecku, lžící vydlabeme vnitřek a dáme si ho do misky (zelené avokádo se mi lépe škrábe škrabkou na brambory, než dlabe). Pokapeme šťávou z citrónu, aby nám avokádo nezhnědlo (dáme podle chuti +/- šťáva z 1/3 menšího citrónu).
  2. Avokádo rozmačkáme vidličkou, je to rozhodně lepší než ho mixovat.
  3. Rajčátka nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme na jemno a přidáme k avokádu a jemně zamícháme.
  4. Na závěr přidáme koření - kurkumu, koriandr (mletá semínka), černou sůl a případně chilli - promícháme a máme hotovo.
  5. Takovýto saláto-dip jíme buď jen tak nebo s RAW chlebíkem, crackery, vitaplackami... (recepty zas příště). Dobrou chuť! :)
Tentokrát už jsem tu dobrotu stihla vyfotit i na talíři- tentokrát varianta s lahůdkovou cibulkou.

Takto vypadalo mé zralé avokádo :)

Avokádo obsahuje plno vitamínů a minerálních látek a hlavně zdravé tuky, které mnoho lidí nahrazuje těmi nezdravými - jako jsou např. smažená jídla, brambůrky, aj. Ale bacha na výběr zralé avokádo je pružné na omak, v obchodě většinou koupíte nezralé avokádo a tak si jej musíte nechat doma "dojít" trvá to zhruba 3-5 dní (většinou i avokáda READY TO EAT je potřeba nechat nějaký den dojít), nezralé dozrává/měkne rychleji u banánů nebo jablek, zralé avokádo také poznáte tak, že stopka, kterou má jde snadno odloupnou, respektive odpadne skoro sama a důlek po ní je zaschlý, nezralé avokádo je hořké (já bohužel moc hořkost necítím - příhoda z dětství...o tom jindy, takže mě by nezralé zas tolik nevadilo). Avokádo s černou slupkou je chutnější, než to se zelenou, od každého existuje hodně druhů, tady u nás jich tolik nemáme, ale vystačíme si i s nimi.

Avokádo
  • je ovoce
  • bohatý zdroj bílkovin 
  • až 30% tuků (jsou z převážné části zastoupeny velmi prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami)
  • vitamíny A, C, E, K, H a řadu B vitamínů 
  • minerály železo, vápník, fosfor, měď a draslík
  • zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť

Ladunka ♛

Žádné komentáře:

Okomentovat