Na tento recept jsem narazila úplně náhodou na jednom foodblogu určeném pro děti, ale recept je vhodný prakticky pro každého (pokud ovšem nemá nějakou alergii např. na sezam, což by ale opravdu zdravý člověk neměl mít). Perfektně se mi zrovna hodil do mé "diety" po šance a "obyčejné" brambory jsem tak pro jednou příjemně ozvláštnila.
Moje dietní verze. |
Na 11 dukátků budeme potřebovat (2-3porce):
- 5-6 brambor
- 30 g sýra nastrouhaný najemno (já použila Gran Moravia, určitě by se hodil i Parmezán nebo Grana Padano)
- 1 vejce
- 1,5 lžc sezamových semínek světlých/tmavých (lze použít i chia semínka)
- 1 str česneku
- sůl
+ bylinky dle chuti (pažitka, oregano, tymián, rozmarýn, petržel, libeček,....)
+ kokosový olej na potření (nemusí být, je vhodný i na vymazáni formičky na kolečka)
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a uvařené a oloupané rozmačkáme/nastrouháme.
- Přidáme zbytek surovin a pořádně promícháme.
- Z těsta tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem kolečka, pokud nemáme tvořítko/vykrajovátko, tak si uděláme hroudičky/placičky.
- Kolečka dáme péct na 180°C cca na 25minut.
- Zezlátlá kolečka servírujeme jako přílohu k čemukoliv (já si je dala s dušenou mrkví, mrkev se pouze lehce orestuje na kousku másla, lehce osolí a poté lehce zalije vodou,dusí do měka a mňamka je na světě)
Tip: Do těsta lze přidat jakékoliv bylinky a dukàtky se tím krásně provoní.
Dukátky jsou dobré i studené a dají se použít jako podklad pro pomazánky či dipy.
Dukátky jsou dobré i studené a dají se použít jako podklad pro pomazánky či dipy.
Těsto je lepivé, proto je lepší na tvarování použít trochu oleje nebo mokré ruce. |
Před upečením. |
Po upečení. |
Žádné komentáře:
Okomentovat