středa 7. října 2015

Výborné houstičky z celozrnné mouky

Pečivo jsem téměř ze svého jídelníčku vynechala, ale jelikož teď bydlím na vesnici a obchod tu toho moc nenabízí a já jsem čekala návštěvu, rozhodla jsem se, že jí upeču domácí houstičky. Recept jsem znovu hledala velmi dlouho a svou inspiraci našla na foodloveru, v původním receptu žádná celozrnná mouka nebyla, ale myslím že celozrnná je lepší než necelozrnná. Určit pokud budu chtít pečivo se vrátím k tomuto receptu. Tak tedy pojďme na to.


Druhá 1/2 dávka - 17 minihoustiček.
První 1/2 várka pro návštěvu.

Na 10-12 menších kousků budeme potřebovat:
  • 500 g hladké mouky (200g celozrnné žitné bio, 300g pšeničné hladké mouky)
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí
  • 300 ml mléka (já použila bez laktózy)
  • 2 lžíce rozpuštěného/změklého másla (já dala proužek asi 0,5 cm)
  • 1 lžč třtinového cukru (lze nahradit medem nebo sladem)
  • 1 lžč soli
  • 1 žloutek
  • 1 vejce na pomazání (+ trocha vody, min. na 2 várky)
  • 2 lžč mletého lnu do těsta
+ červená hrubozrnná sůl, sezam, len, (kmín, mák....) na posypání

Postup:
  1. Nejdříve si připravíme kvásek a to tak, že si v hrnci ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné (30-40°C), musíme v něm pohodlně udržet prst (horké mléko kvasinky zabíjí a tudíž by nám pak těsto nenakynulo) polovinu mléka si odlijeme do misky a přisypeme sušené droždí, 1 lžičku cukru, vše dobře rozmícháme a necháme 15 minut stát.
  2. Do mísy (druhé) prosijeme mouku, přidáme žloutek, sůl, máslo a zbylé teplé mléko a nakonec i kvásek.
  3. Těsto nejdříve v míse vařečkou propracujeme, potom vyklopíme a hněteme, nejlépe 15 minut. Těsto musí být hladké, nelepivé a dobře propracované. Já jsem těsto svěřila do rukou robota s háky a těsto mi po pár minutách také krásně propracoval.

    Var. 3.1 Bochánek těsta vložíme zpátky do mísy, poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu vykynout.
    Var. 3.2 Pokud tolik času nemáme, uděláme to tak, že troubu předehřejeme na 100°C, vypneme ji a těsto nám do 15 minut vykyne.
  4. Z vykynutého těsta si oddělíme 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněteme, jen ho lehce vyválíme a dle tohoto návodu si uděláme pletené houstičky. A nebo si pouze z jednoho pramínku uděláme součky, pokud chceme bulky vytvarujeme pouze kuličky.
  5. Housky rozmístíme na plech tak, aby mezi sebou měly mezery (příliš už ale nenakynou), přikryjeme utěrkou a ještě necháme dokynout asi 30 minut. Vykynuté housky potřeme vejcem smíchaným s lžící studené vody, posypeme solí, semínky.
  6. Housky pečeme (potřené) na 180°C asi 10-15 minut, pokud rychle ztmavnou, ubereme teplotu max. o 30°C . Plech vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme housky vystydnout, alespoň trochu než všechny sníte, lépe se pak řežou.
Tip:
1/2 těsta jsem nechala a dala do ledničky přes noc. Ráno jsem těsto znovu prohnětla a nechala 1 hodinu kynout na topení, a potom ještě chvíli v předehřáté troubě.

Upečené housky lze zamrazit. Pravděpodobně by šlo zmrazit i těsto.


1/2 várka = 17 krásně křupavých minihoustiček.


Houstičky servírujeme nejlépe s domácí pomazánkou, v mém případě tuňákovou a dále s česnekovou.


Dobrou chuť Ladunka ♛

Žádné komentáře:

Okomentovat