středa 7. října 2015

Domácí jablečná přesnídávka (s jahodami/ banánem)

Jelikož jsem měla přebytek jablek a velmi nerada bych je vyhazovala, rozhodla jsem se udělat domácí jablečnou přesnídávku, která je v mém podání velmi jednoduchá, poměrně rychlá a nenáročná. Jablka slouží jako základ a lze je jakkoliv dále ochucovat jiným ovocem (i zeleninou) či kořením, které zrovna máme. Do receptu lze přidat i mražené ovoce, které jsme si nasbírali (koupili) a vždy budeme vědět, co jsme si do přesnídávky dali. 


Množství závisí na nás, kolik jablek máme, nebo kolik si toho chceme udělat (množství je nějak zásadně nemění, takže kolik dáme kg jablek, tolik budeme mít přesnídávky, o něco více tedy pokud přidáváme další ovoce a vodu). Do receptu jsem nepřidávala žádný cukr ani jiné nesmysly.

Budeme potřebovat:
  • cca 3,4 kg jablek (i se slupkou, usnadní to loupání, slupka vaření změkne) zbavená jadřinců
  • voda (jen na dno hrnce, aby se jablka nepřipálila, jablka pustí dostatek vody )
  • (velký hrnec, zavařovací sklenice, vařečka, časomíra)

+ jiné ovoce na ochucení, já použila 510g mražených jahod a asi 520 g banánů – se slupkou měly kolem 800 g (lze použít jakékoliv ovoce (švestky, hrušky, broskve, borůvky,…) ale pak se musí zvážit jeho konzistence, zda je potřeba povařit či nikoliv
+ koření skořice, hřebíček, kardamon, badyán, vanilka…
+ citrónová šťáva

Celkové množství jablek.

Postup:
  1. Jablka umyjeme, rozkrájíme na ½ a zbavíme jadřinců. Můžeme je dávat do mísy s vodou a citronovou šťávou, aby nám moc nezhnědly.
  2. Poté si jablka nakrájíme na kostičky (menší kousky, prostě jak se nám to povede)
  3. Kostičky jablek dáme do hrnce, přidáme trochu vody na dno (cca 500 ml) a vaříme 25-30 minut do změknutí. Během vaření si zatím můžeme omýt a vysterilovat sklenice, tak že je čisté omyté saponátem vložíme do velkého hrnce ponořené (voda aby byla pár cm nad sklenicemi) do vody, vyvařujeme zhruba 10 minut.
  4. K jablkům přidáme jiné ovoce nebo koření, pokud chceme jablka nějakým způsobem zpestřit (dále už nevaříme, pokud přidáváme jiné ovoce např. švestky přidáme je spolu s jablky) . Já přidala jahody a banány a do banánové směsi jsem přidala ještě asi 1-1,5 lžičky skořice.
  5. Až jsou jablka měkká vezmeme tyčový mixér a v hrnci je umixujeme na jemné pyré (kdo má rád jemnější mixuje déle, já přemixované tyčovým mixérem vložila ještě do mého Omniblendu a dopřála jsem jim ještě trochu kolotoče), výsledná směs byla velmi jemná.
  6. Přesnídávku plníme do teplých lahví (víčka i vršky lahví musí být suchá, kdyby nebyla, přesnídávka by se rychle zkazila), ihned zašroubujeme a otočíme dnem dospod. Až jsou přesnídávky téměř vychladlé vrátíme je do původní polohy.
  7. Skladujeme nejlépe v suchu temnu a chladu dokud nezmizí. V zimě (ale i kdykoli jindy) si tak můžete dopřát rychlou výbornou svačinku, kterou můžete stále nosit u sebe a přidat ji třeba k müsli nebo do bílého jogurtu.

Jablíčka připravená k varu.

Poznámka: Osobně mi více chutná více chutná jahodová, ale to je tím, že jahody jsou jedno z mého nejoblíbenějšího ovoce a banán jedno z ovoce, které nemusím jíst tak často. Banánová je logicky i více sladká než jahodová.
Stejná přesnídávka lze udělat i z jiného ovoce pokud ho máte nadbytek např. pouze z hrušek, švestek atd…fantazii se meze nekladou.
A ještě jedna věc, když byla jablka měkká odebrala jsem část a dala do jedné velké sklenice a přichystala jsem si tak základ do štrůdlů, či jiných jablečných buchet na zkoušku.
Z tohoto množství bylo zhruba 5,5 kg přesnídávky.

Dobrou chuť Ladunka 

Žádné komentáře:

Okomentovat