Jelikož nedávno proběhla a stále probíhá sezóna dýní a já jsem doma měla jednu špagetovou a nevěděla jsem co z ní udělám. Prolistovala jsem si proto internet a našla vcelku jednoduchý, rychlý, zdravý a dobrý recept, který bych tu ráda zmínila.
- 1 větší špagetová dýně (2kg, jiná dýně nepřichází v úvahu, sami pochopíte proč)2 sojové granuláty (lze použít i kostky)
- olej
- sůl (v původním receptu bylo oblíbené koření, sůl bohatě postačí, protože si pěkně okořeníme maso a omáčku)
- 3-4 stř mrkve
- 6 rajčat
- 6 str česneku
- 1 cibule (já použila lahůdkové cibulky)
- olej
- gyros koření
- oregano
- ml. paprika
- špetka chilli
- sůl
- + mletá sušená papayová semínka
Postup dýně:
- Dýni omyjeme, rozpůlíme na 2 poloviny a pečeme řezem dolu cca 20-30 minut na 200°C.
- Do dýně si píchneme a pokud je měkká vyndáme ji z trouby a necháme trochu vystydnout.
- Na teplou dýni si vezmeme vydličku (nebo lžíci a pak špagety rozebereme ručně) a vyškrábeme z dýně špagety.
- Na talíř si připravíme "špagety" a překryjeme sojovým masem s omáčkou.
Postup sojový granulát:
- Nejprve si sojový granulát uvaříme dle návodu cca 15 min postačí (můžeme si granulát den předem namočit, zkrátíme si tak dobu varu)
- Po uvaření si granulát scedíme a pořádně vymačkáme všechnu vodu, přidáme trochu gyros koření, česnek a osolíme.
- Na jedné pánvi si na oleji osmahneme cibulku a po chvilce přidáme i sojový granulát a zprudka restujeme (jako maso) pěkně do křupava.
Postup omáčka:
- Na druhé pánvi (hlubší pánvi) na oleji osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev, chvilku necháme, poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, přidáme gyros koření, oregano a zbytek koření a vaříme/dusíme pod pokličkou, dokud rajčata uplně nezměknou, pokud se nám zdá směs příliš hustá přidáme vodu, popř. trochu domácího kečupu.
- Až se rajčata rozpadají přidáme sojový "gyros" a podáváme spolu s dýňovými špagetami.
Dobrou chuť přeje Ladunka ♛
Žádné komentáře:
Okomentovat