Už dlouho jsem chtěla zkusit uvařit pro mé a přítelovi rodiče nějakou klasiku, nechtěla jsem však dělat nic z masa. Na vegetariánskou verzi jsem už několikrát narazila, ale stále jsem se toho jaksi bála, hlavně , že se to nepovede a nebude to dobré. Proto jsem si to nejdříve vyzkoušela nanečisto a připravila jsem pro mě a pro přítele tuto výbornou alternativu SOJO-KNEDLO-ZELO a dopadla fantasticky. Na knedlík jsem poupravila recept od mé babičky a udělala tak celozrnnou verzi, místo vepřového jsem použila sojové kostky, ze kterých jsem pak upekla lehce pikantní výpečky a místo klasického zelí jsem použila cuketu.
Foto je taková rychlovka, měli jsme velký hlad a na focení moc času nebylo. |
SOJO (alias sojové výpečky) pro 4 porce:
- 2 balení sojových kostek
- 4 maxi cibule (já použila bílé)
- voda
- pepř
- 1-2 bobkový list
- sůl
- 6 str česneku
- trocha kečupu
- hodně koření na pečené kuře (skládá se z )
- sojová omáčka
- kmín mletý
- muškátový květ
- špetka zázvoru
- špetka kayenského pepře
- oregano
- šalvěj
- sůl, pepř
- olej
Postup:
- Kostky si nejprve dáme na 1-2 hodiny do horké vody (do hrnce, v lepším případě namočíme přes noc) - osolíme, opepříme, přidáme bobkový list. (Mezitím dáme vařit brambory ve slupce)
- Po 1-2h kostky přivedeme k varu, můžeme přidat i kmín. Vaříme 15-20 min.(Někdo vaří v bujónu, i takto lze kostky uvařit)
- Po uvaření kostky slijeme a nejlépe rukou z nich vymačkame tekutinu.
- Kostky dáme znovu do hrnce a pěkně si je namarinujeme - sojovka, kučup, koření na kuře, česnek, sůl, pepř, kmín a další koření. Takto si je necháme nějakou dobu odpočinout (min. 30min. mezitím si připravujeme knedlíky a zbytek)
- Orestujeme si na oleji cibulku (nejlépe v hrnci na zelí 2 lžc cibule necháme do zelí)
- Namarinované kostky dáme do pekáčku spolu s najemno nakrájenou cibulí, lehce pocákáme olejem, promícháme, podlijeme (+/-200ml vody) a dáme péct na 30-45 minut 200°C, každých 10 min promícháme a podlejváme vodou.
Celozrnný knedlík (cca 4 porce)
- 750 g brambor
- 6 lžc hrubé celozrnné mouky
- 3 lžc dětské krupice
- 1 malé vejce
- 1 lžč škrobu (jakéhokoliv já mám tapiokový, babička používá kukuřičný)
- sůl
Postup:
- Brambory si uvaříme hned ráno a nebo den předem ve slupce. Slupku poté oloupeme, na internetu jsem našla fintu, takže to je hotové 1, 2.
- Vychladlé brambory rozmačkame mačkadlem na kaši (nebo natrouháme/nameleme), rozmačkání je nejrychlejší.
- Do brambor přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme tvárné těsto. A několik součků, podle toho jak chceme knedlíky velké, já raději dělala menší, aby se udělali i vevnitř)
- Vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou 8-15 minut.
Cuketové zelí
- 1/2 větší cukety (cca 450g)
- 1-2 lžč octa 8%
- 1-2 lžč tř. cukru
- 1/4 cibule (lze přidat část co půjde na výpečky)
- kmín mletý
- pepř
- sůl
- + bylinky (já přidala trochu oregana)
Postup:
- Cibuli si lehce na oleji orestujeme do zlatava.
- Cuketu si nahrubo nastrouháme, přidáme k cibuli a přidáme i ocet, cukr i koření a pod pokličkou dusíme dokud "zelí" nezměkne.
- Když je vše hotové podáváme. Není to žádná věda, určitě se nebojte to zkusit, zas tak těžké, jak to vypadá to není a výsledek opravdu stojí za to, i přítel, který sojové maso nesnáší si přidal. A spokojený a usměvavý muž je dokonalým poděkováním, za vaší srdeční práci.
Dobrou chuť přeje Ladunka ♛
Žádné komentáře:
Okomentovat