středa 21. října 2015

Výborné "vepřo-knedlo-zelo" VEG

Už dlouho jsem chtěla zkusit uvařit pro mé a přítelovi rodiče nějakou klasiku, nechtěla jsem však dělat nic z masa. Na vegetariánskou verzi jsem už několikrát narazila, ale stále jsem se toho jaksi bála, hlavně , že se to nepovede a nebude to dobré. Proto jsem si to nejdříve vyzkoušela nanečisto a připravila jsem pro mě a pro přítele tuto výbornou alternativu SOJO-KNEDLO-ZELO a dopadla fantasticky. Na knedlík jsem poupravila recept od mé babičky a udělala tak celozrnnou verzi, místo vepřového jsem použila sojové kostky, ze kterých jsem pak upekla lehce pikantní výpečky a místo klasického zelí jsem použila cuketu.

Foto je taková rychlovka, měli jsme velký hlad
 a na focení moc času nebylo.
SOJO (alias sojové výpečky) pro 4 porce:
  • 2 balení sojových kostek
  • 4 maxi cibule (já použila bílé)
  • voda
  • pepř
  • 1-2 bobkový list
  • sůl
  • 6 str česneku
  • trocha kečupu
  • hodně koření na pečené kuře (skládá se z )
  • sojová omáčka
  • kmín mletý
  • muškátový květ
  • špetka zázvoru
  • špetka kayenského pepře
  • oregano
  • šalvěj
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:
  1. Kostky si nejprve dáme na 1-2 hodiny do horké vody (do hrnce, v lepším případě namočíme přes noc) - osolíme, opepříme, přidáme bobkový list. (Mezitím dáme vařit brambory ve slupce)
  2. Po 1-2h kostky přivedeme k varu, můžeme přidat i kmín. Vaříme 15-20 min.(Někdo vaří v bujónu, i takto lze kostky uvařit) 
  3. Po uvaření kostky slijeme a nejlépe rukou z nich vymačkame tekutinu.
  4. Kostky dáme znovu do hrnce a pěkně si je namarinujeme - sojovka, kučup, koření na kuře, česnek, sůl, pepř, kmín a další koření. Takto si je necháme nějakou dobu odpočinout (min. 30min. mezitím si připravujeme knedlíky a zbytek)
  5. Orestujeme si na oleji cibulku (nejlépe v hrnci na zelí 2 lžc cibule necháme do zelí)
  6. Namarinované kostky dáme do pekáčku spolu s najemno nakrájenou cibulí, lehce pocákáme olejem, promícháme, podlijeme (+/-200ml vody) a dáme péct na 30-45 minut 200°C, každých 10 min promícháme a podlejváme vodou.


Celozrnný knedlík  (cca 4 porce)
  • 750 g brambor
  • 6 lžc hrubé celozrnné mouky
  • 3 lžc dětské krupice
  • 1 malé vejce
  • 1 lžč škrobu (jakéhokoliv já mám tapiokový, babička používá kukuřičný)
  • sůl

Postup:
  1. Brambory si uvaříme hned ráno a nebo den předem ve slupce. Slupku poté oloupeme, na internetu jsem našla fintu, takže to je hotové 1, 2.
  2. Vychladlé brambory rozmačkame mačkadlem na kaši (nebo natrouháme/nameleme), rozmačkání je nejrychlejší.
  3. Do brambor přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme tvárné těsto. A několik součků, podle toho jak chceme knedlíky velké, já raději dělala menší, aby se udělali i vevnitř)
  4. Vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou 8-15 minut.
Neuvařený bramborový knedlík 3 šištičky.

Cuketové zelí
  • 1/2 větší cukety (cca 450g)
  • 1-2 lžč octa 8%
  • 1-2 lžč tř. cukru
  • 1/4 cibule (lze přidat část co půjde na výpečky)
  • kmín mletý
  • pepř
  • sůl
  • + bylinky (já přidala trochu oregana)

Postup:
  1. Cibuli si lehce na oleji orestujeme do zlatava.
  2. Cuketu si nahrubo nastrouháme, přidáme k cibuli a přidáme i ocet, cukr i koření a pod pokličkou dusíme dokud "zelí" nezměkne.
  3. Když je vše hotové podáváme. Není to žádná věda, určitě se nebojte to zkusit, zas tak těžké, jak to vypadá to není a výsledek opravdu stojí za to, i přítel, který sojové maso nesnáší si přidal. A  spokojený a usměvavý muž je dokonalým poděkováním, za vaší srdeční práci.

Dobrou chuť přeje Ladunka ♛

Žádné komentáře:

Okomentovat